Website  Concertcommissie          2017 Koepelkerk-Smilde

Copyright ©   2019   Concertcommissie Koepelkerk-Smilde

Startpagina. Koepelkerk. Orgel. Concerten. Activiteiten. PKN-Smilde. Contact.

De concertcommissie van de Koepelkerk te Smilde organiseert reeds vanaf 1985 orgelconcerten op de woensdagavonden in de zomermaanden juli en augustus.

Deze serie kenmerkt zich, door organisten aan te trekken uit de diverse stromingen die 'Nederland-orgelland' rijk is. Zo hoopt zij zoveel als mogelijk is te voldoen aan de voorkeur van een zo breed mogelijk publiek.

Deze formule is zeer succesvol gebleken, gezien het aantal bezoekers van deze concerten. Ook landelijk heeft deze serie al bekendheid verworven in de orgelwereld. Dit succes is mede te danken aan het prachtige van Oeckelen-orgel en de sfeervolle Koepelkerk uit 1788.


Het koepeltje van de hervormde kerk van Smilde heeft het gebouw de koosnaam 'Koepelkerk' bezorgd. Waar de meeste monumentale kerken van Drenthe hun oorsprong lang voor de Reformatie hebben, is de Koepelkerk gebouwd voor de protestantse eredienst. Het is een fraai voorbeeld van de protestantse centraalbouw, waarbij de preekstoel in het midden staat. Architect Abraham Marinus Sorg ontwierp het kerkgebouw in 1788, met acht zijden en vier ingangen. De preekstoel staat niet alleen centraal, hij is ook opvallend hoog. De pilaren die het dak ondersteunen, dragen ook de galerijen. In de kerk staat een fraaie herenbank. De banken voor het gewone volk zijn afkomstig uit de Eusebiuskerk in Arnhem. Zoals te verwachten in een kerk met deze vorm, is de akoestiek fenomenaal. In juli en augustus zijn er op de woensdagavonden orgelconcerten, waarbij het imposante Van Oeckelen-orgel de hoofdrol speelt.Zomer concerten 2019


Donderdag 11juli


                Johan Gerkes


Donderdag 25juli


                Mattijs de Vreugd


Donderdag 8 augustus


                Sietze de Vries


Donderdag 22 augustus


                Jaap Zwart jr.Alle concerten beginnen om 20.00 uur